Menu
Članki / Hrana za boljše življenje / Lifestyle / Zdravje

Afrodiziak

Ste se kdaj vprašali kaj sploh je afrodiziak? Komu je namenjen?  In kdaj se uporablja?

Na spletnih straneh najdemo nešteto zapisov o hrani, ki deluje kot afrodiziak. Te zapise sem vedno brala z veliko mero dvoma in bolj kot zanimivost. Banana, ki velja zaradi svoje falične oblike za afrodiziak, ni zaenkrat še nikogar spremenila v pohotnega žrebca. Tudi pri uživanju ostrig nisem nikoli opazila omembe vrednih sprememb v smeri nevzdržne pohote.

Kaj je torej z afrodiziakom? Si je vse skupaj nekdo izmislil?

Na spletnih straneh najdemo nešteto zapisov o hrani, ki deluje kot afrodiziak. Te zapise sem vedno brala z veliko mero dvoma in bolj kot zanimivost. Banana, ki velja zaradi svoje falične oblike za afrodiziak, ni zaenkrat še nikogar spremenila v pohotnega žrebca. Tudi pri uživanju ostrig nisem nikoli opazila omembe vrednih sprememb v smeri nevzdržne pohote.

Kaj je torej z afrodiziakom? Si je vse skupaj nekdo izmislil?

Po zapisih v različnih študijah je afrodiziak  katera koli substanca, ki ojača spolni nagon ali spolno zadovoljitev. To je lahko hrana, zdravilo, vonj ali pripomoček, ki vzburi ali poveča željo po spolnosti. Večina afrodiziakov prav tako poveča ostale senzorične čute: vid, okus, sluh, tip in voh. Ta ojačana senzorična prisotnost prispeva k večji spolni vzburjenosti in zadovoljstvu.

Fiziološki vpliv afrodiziakov je različen, zato si najprej poglejmo, kje pride do težave oz. kaj lahko z afrodiziaki rešujemo.

Študije se osredotočajo predvsem na moške s spolnimi disfunkcijami. Opisujejo jih kot resne zdravstvene in socialne simptome, ki so prisotni v kar do 50% moške populacije. Vzroke za disfunkcijo delimo v dve skupini: 

 1. erektilna disfunkcija fizičnega vzroka (80 % primerov)
 2. psihogena erektilna disfunkcija, ki je redkejša. 

Pogosto se pojavljata oba vzroka v kombinaciji.

Erekcijo omogočajo živčni in vaskularni sistem, dotok dušikovega oksida v penis in androgeni hormoni. Če pride kjerkoli v teh sistemih do nepravilnega delovanja, lahko vpliva na spremembe v spolni funkciji. Pomembno vpliva tudi staranje, saj ima kar 50 % moških med 50. in 70. letom, težave. Z leti se namreč manjša število Leydigovih celic, ki v testistih proizvajajo testosteron in v povezavi s tem se nivo testosterona z vsakim letom zmanjša za 1,2%. To pomembno prispeva k pojavu spolne disfunkcije povezane s staranjem. Znano je namreč, da nivo testosterona določa jakost spolne sle.

Pri moškem je spolni akt razdeljen v štiri med seboj povezane funkcionalne dogodke: poželenje, erekcija, orgazem in relaksacija. Če pride na kateri koli od naštetih stopenj do  težav, govorimo o motenem spolnem potencialu in o spolni disfunkciji. To lahko razdelimo na različne kategorije: motnje v libidu, erektilna disfunkcija, motnje ejakulacije in orgazma ter motnje v relaksaciji.

Vzroki moške spolne disfunkcije so zelo različni:

 • pomanjkanje androgenih hormonov (pomanjkanje testosterona, hiperprolaktinemia),
 • kronične bolezni: sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, vaskularne bolezni (ateroskleroza, vensko popuščanje),  
 • bolezni spolnega uda (Peyronijeva bolezen, priapizem, fimoza, moteno delovanje gladkih mišic)
 • nevrološke motnje (Parkinsonova bolezen, kap, možganska poškodba,poškodba hrbtenjače ali živcev,
 • stranski učinki različnih zdravil 
 • način živjenja (alkoholizm, kajenje)
 • staranje (z leti nivo hormonov upada)
 • sistemske bolezni(kardiološke, jetrne, ledvične bolezni, bolezni pljuč, rak, metabolne bolezni, transplantacija organov).

V okviru motenega spolnega potenciala govorimo tudi o zmanjšani gostoti in nenormalni morfologiji semenske tekočine, česar posledica je neplodnost. Olayemi našteva številne vzroke: kajenje, pesticide, onesnaženost zraka, kemikalije, prehranski aditivi (mononatrijev glutamat-MNG), anestezija, službena izpostavljenost v letalski in tekstilni industriji, pri predelovanju plastike, pri varjenju in pri delu s kemičnimi topili. Na znižano koncentracijo semenske tekočine vpliva tudi povišan ozon v zraku, ki ga dihamo.

Delovanje afrodiziakov

Fiziološko gledano, afrodiziaki delujejo na različne načine:

Lahko so hranilno bogati in takoj izboljšajo zdravje ter splošno počutje. Temu sledi izboljšan spolni akt in povečan libido. Torej afrodiziaki, ki izboljšajo splošno počutje, kar vodi k povečanju energije in posledično k povečanemu spolnemu apetitu.

V drugo skupino sodijo afrodiziaki, ki imajo specifično fiziološko delovanje, npr: vplivajo na krvni obtok. Najbolj znan primer je španska muha, ki po zaužitju iritira celoten prebavni sistem do urogenitalnega trakta in povzroča žgoč občutek, ki pa ni vzburjenje ampak pekočina zaradi razdraženosti. V tretjo skupino štejemo afrodiziake, ki prehajajo krvno možgansko bariero ter stimulirajo spolno vzburjenje na različnih nivojih. To so npr. hormoni, feromoni in nevrotransmiterji.

Afrodiziaki so lahko hranilno bogati in takoj izboljšajo zdravje ter splošno počutje. Temu sledi tudi izboljšan spolni akt in povečan libido.

Med pomembne afrodiziake štejemo zdravilne rastline, ki so alternativa zdravilom za jačanje potence. Yakubu s sodelavci (2007) navaja različne metode študij, ki bi pokazale uspešnost posamezne zdravilne rastline in poudarja, da mora zdravilna rastlina, ki jo imenujemo afrodiziak v študiji pokazati statistično pomembne razlike v spolnem potencialu testirancev. 

Zanimiva je opredelitev afrodiziačnih zdravilnih rastlin glede na njihovo biokemično delovanje.  Delimo jih v štiri skupine:

1) Vpliv zdravilnih rastlin na serumski holesterol in holesterol v testisih;

Holesterol je predstopnja različnih pomembnih snovi v telesu: žolčnih kislin, steroidnih hormonov in vitamina D. Pomemben je tudi za normalno delovanje testisev pri moških. Rastline, ki delujejo kot afrodiziak v tej skupini, pokažejo dvig serumskega holesterola oziroma holesterola v testisih. Posledično naj bi prišlo do povečane koncentracije testosterona, kar pa se običajno odraža s povečanim libidom.

2) Vpliv zdravilnih rastlin na hormone: prolaktin, luteinizirajoči hormon (LH), folikel stimulirajoči hormon (FSH), testosteron.

Nivo testosterona, za katerega smo že omenili, kako pomemben je za libido, je odvisen tudi od luteinizirajočega hormona(LH) in folikel stimulirajočega hormona(FSH). Oba stimulirata nivo testosterona. Ravno nasprotno delovanje pa ima hormon prolaktin, ki zavira izločanje LH in FSH. Prolaktin pri ženskah stimulira produkcijo materinega mleka, vloga prolaktina pri moških pa ni znana. Znano je, da visoka koncentracija prolaktina pri moških, lahko povzroči hipogonadizem – znižano koncentracijo testosterona in posledično upad libida in spolne funkcije. O hipogonadizmu bolj obširno piše prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med., specialistka endokrinologije, in ga povezuje z upadom testosterona.

Spolna funkcionalnost je odraz zdravega in uravnoteženega načina življenja. Zelo pomembna
je zdrava prehrana, dovolj gibanja in razčiščeni partnerski odnosi. 

Če povzamem, v skupino afrodiziakov, ki vplivajo na hormone štejemo tiste zdravilne rastline, ki dokazano vplivajo na: 

 • zmanjšanje koncentracije prolaktina in tako povečanje LH ter FSH 
 • Povečanje koncentracije LH in FSH ter tako povečan nivo testosterona

3.) Vpliv na dušikov oksid (NO)

Encim dušikov oksid sintaza(Nitric Oxide Synthase (NOS)) upravlja biosintezo dušikovega oksida. Dušikov oksid(NO) nastaja iz aminokisline L-arginin. Dušikov oksid(NO) je odgovoren za sprostitev mišic penisa, čemur lahko sledi dotok krvi v spolni organ in erekcija. Če produkcija NO ni dovoljšnja pride do težav pri erekciji.

Stranski produkt pri nastajanju dušikovega oksida iz L-arginina je citrulin. Citrulin je lahko po potrebi recikliran v L-arginin, za pretvorbo v dušikov oksid.

4.) Vpliv cinka je ključen za moško reprodukcijo

Cink je vključen v presnovo hormonov, formacijo sperme in njeno motiliteto. Pomanjkanje cinka vpliva na zmanjšan nivo testosterona in števila spermijev.

Iz vsega naštetega sledi, da je spolna funkcionalnost odraz zdravega in uravnoteženega načina življenja. Zelo pomembna je zdrava prehrana, dovolj gibanja in razčiščeni partnerski odnosi. 

Z leti upada nivo testosterona, kar se lahko odraža z erektilno disfunkcijo. Potrebno je raziskati vzrok padca testosterona in se z zdravnikom pogovoriti o možnih vzrokih.

Prehrana, ki podpira libido…

Prehrana, ki podpira libido, erekcijo in motiliteto ter gostoto spermijev, je bogata z l-argininom, z vitamini B-kompleksa. To je hrana, ki podpira nivo testosterona z dovolj kvalitetnimi maščobami ter cinkom in skrbi za zdravo ožilje. V tem kontekstu lahko govorimo o hrani, ki ima vlogo afrodiziaka.

To je hrana bogata:

 • s cinkom: jajca, meso, morski sadeži, ostrige, stročnice, oreščki in razna semena)(www.prehrana.si),
 • l-argininom: jajca, mlečni izdelki, perutnina, sezamova, bučna in sončnična semena, morska trava in morski sadeži, ribe, orehi, kokos
 • in l-citrulinom: lubenica, kumara, mošusna oz. cantaloupe melona, grenka melona, različne vrste buč

B-kompleks lahko umestimo med afrodiziake če upoštevamo, da prispevajo k sproščanju energije pri presnovi in  k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter tako prispevajo k splošnemu boljšemu počutju in posledično boljšemu razpoloženju za spolnost.

Vir B-kompleksa so: 

 • meso, ribe in perutnina,
 • jajca,
 • mlečni izdelki (npr. mleko in jogurt),
 • listnata zelena zelenjava,
 • fižol, grah, leča, čičerika
 • polnovredna žita in kruh

Po pregledu prehranskih dopolnil namenjenih ojačanju moške potence, ki so na razpolago na slovenskem tržišču, ugotavljamo, da se je težko znajti v vsej ponudbi. 

Večina prehranskih dopolnil deluje na več nivojih. Vsebujejo različne kombinacije rastlinskih izvlečkov, mineralov in vitaminov. Tako za krepitev spolne funkcije z namenom vplivanja na splošno psihofizično boljše počutje najdemo: maco, korenino sibirskega ginsenga, izvleček guarane, rhodiolo rosea, magnezij. L-arginin za boljšo pretvorbo dušikovega oksida in posledično boljšo erekcijo ter cink za podporo presnovi hormonov, predvsem testosteronu in večjemu številu spermijev.

Drage dame, naj vam zato ne bo žal časa za peko jajčk na oko svojemu dragemu, saj vam bo samoiniciativno kmalu postregel s petelinjim zajtrkom.

Viri:

Mathur M. 2012. Herbal Aphrodisiac, their Need, Biology and Status: Global and Regional Scenario. Journal of Natural products, 5; 131-146.

Kaore S.N. in Kaore N.M. 2016. Arginine and Citrulline as Nutraceuticals: Efficacy and Safety in Diseases. V: Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. Gupta R.C.(ur.) Academic Press, Elsevier 2016

Barrington J.W.E. 2020 Luteinizing hormone. Encyclopaedia Britannica. https://www.britannica.com/science/hormone/Luteinizing-hormone-interstitial-cell-stimulating-hormone#ref594128

Singh R., Singh S., Jeyabalan G. , Ali A. 2012. An Overview on Traditional Medicinal Plants as Aphrodisiac Agent. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1, 4; 43-56.

Yakubu, M. T., Akanji M. A and Oladiji A. T 2007. Male Sexual Dysfunction and Methods used in Assessing Medicinal Plants with Aphrodisiac Potentials. Pharmacognosy Reviews, 1, 1: 49-56.

Židanik S. 2005. Kako pristopiti k bolniku z motnjami erekcije? v: Zbornik predavanj 7. Fajdigovi dnevi, Kranjska Gora, 14. – 15. 10. 2005. Kersnik J. (ur.). Ljubljana, Združenje zdravnikov družinske medicine SZD: 83-91.

Če ti je bil članek všeč in bi bili rada obveščena o vseh naslednjih objavah
se naroči na novičke.

Prijavi se na NutriDivine novičke

in bodi prva obveščena o aktualnem dogajanju

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali spodaj kliknete "Sprejmi", s tem soglašate.

Zapri