Menu
Dobra hrana / Hrana za boljše življenje / Zdravje

Kaj je torej z maščobami v prehrani? 1.del

Maščobe ostajajo kompleksno in nič kaj enostavno poglavje v človekovi prehrani. Večni boj med maščobami in ogljikovimi hidrati, »maščobe redijo« in strah pred holesterolom, so samo nekatere od tem, ki burijo duhove. Na pobudo https://nepremagljiva.si/ in https://www.mediterra.si/ sem se podala v raziskovanje kvalitetnih hladno stiskanih 100% deviških olj in odprl se mi je nov svet. Hkrati je končno nastopil trenutek, da sem se podala v raziskovanje maščob s stališča vpliva na naše zdravje. In ta članek je nastal kot uvod v obsežnejši sklop objav o maščobah.

Vsa Mediterrina olja imajo prefinjen žlahten okus in vsebujejo za zdravje pomembne nenasičene maščobne kisline v različnih deležih. Nenasičene maščobne kisline delimo na enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline. Enkrat nenasičene maščobne kisline imajo dokaj stabilno kemijsko strukturo, zato jih poleg začinjanja hladnih jedi, lahko uporabljamo tudi pri kuhanju na nizkih temperaturah. Nikakor pa ne pri cvrtju. Še najbolje je, da olja dodamo ob koncu kuhanja na že pripravljeno jed. Olja s prevladujočim deležem enkrat nenasičenih maščobnih kislin so: olivno, avokadovo, lešnikovo, mandljevo olje… Imajo pa to čudovito sposobnost, da znižujejo stopnjo slabega holesterola in trigliceridov.

Večkrat nenasičene maščobne kisline so zaradi kemijske strukture nestabilne, zato niso primerne za kakršnokoli kuhanje. Najpomembnejše večkrat nenasičene maščobne kisline so omega 6 in omega 3. Vsaka od teh skupin pa ima po eno esencialno maščobno kislino, ki jo telo ne more samo proizvesti: alfa-linolenska (omega-3) in linojska (omega-6), zato je nujno potrebno, da ju zaužijemo s prehrano. Dobro pa je vedeti, da so omega-6 maščobne kisline res široko zastopane v današnji prehrani, zato je potrebno največjo pozornost nameniti virom omega-3 maščobnih kislin. Pomembno je tudi pravilno razmerje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin v katerem jih zaužijemo, to je idealno 1:1 ali  1:2. Tako razmerje imajo na primer jajca iz ekološke proste reje, čeprav tudi to razmerje variira glede na hrano putk in njihovo počutje.

Esencialne maščobe kisline so osnovni gradniki celičnih sten in celičnih membran. Ključne so pri uravnavanju vnetij, ateroskleroze in artritičnih obolenjih, še posebej pa so pomembne za normalno delovanje možganov in živčnih končičev. Če so membrane nepravilno zgrajene, lahko pride do razdražljivosti, depresij, nespečnosti itd.

Najbogatejši vir omega-3 maščobnih kislin so morska hrana, orehi, nekatera semena in predvsem rastlinska olja (laneno, ričkovo, orehovo in konopljino).

Če želite izvedeti več o mojem preizkušanju olj in izvedeti za kakšen zanimiv nasvet o uporabi, kliknite na povezavo https://nepremagljiva.si/zdrave-mascobe-olja-v-prehrani/

Želim vam prijetno branje in, da boste čim prej kaj preizkusile tudi v svoji kuhinji. Kvalitetna hladno stiskana olja so res odlična!

Pozdravček,
Špela

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali spodaj kliknete "Sprejmi", s tem soglašate.

Zapri