Menu
Dobra hrana / Recepti

Prestižna solata iz rdeče pese

Recept za prestižno solato iz rdeče pese sem prinesla iz Benetk. O transformiranju zemeljskega okusa tega gomolja so me podučile moje sostanovalke iz Italije v stari  Abbaziji v Cannaregiu – ne,  v prejšnjem življenju nisem bila sestra Uršulinka! Kot študentka umetnostne zgodovine sem se udeležila Erazmus izmenjave v Benetkah, živela sem v stari opatiji prilagojeni v študentski dom. Poleg pohajkovanja po mestu, izgubljanja med turisti, pitja Aperol spritza in cappuccina, divjanja na karnevalu in obiska predavanj umetnostne zgodovine, sem seveda tudi kuhala. No, tudi kakšne čevlje sem si kupila:)

Danes delim z vami tale recept, ki ga lahko uporabite za toplo prilogo k mesu ali hladno solato ob žaru. Glede na to, da je v originalnem receptu sveže jajce, predlagam, da solato držite v hladilniku in jo pojeste najkasneje naslednji dan. Če jo boste naredili na zalogo, majonezo narejeno iz svežega jajca izpustite in naredite solato le s creme fraiche, bolj rahlo “sestrično” slovenske kisle smetane.

Od zdaj naprej boste gledali na rdečo peso s popolnoma druge perspektive. Njena škrlatna barva in prestižni okus jo bosta povzdignila med kraljico med gomolji 😉 

Sestavine:

  • 1 kg rdeče pese
  • 1 srednje velika čebula
  • žlica olivnega olja
  • šop peteršiljčka
  • Sol in poper
  • Mu cuisine Cremfina
  • 1 rumenjak
  • 1dl olivnega olja

Pesico kuhamo v vreli vodi dokler se ne zmehča. Pustimo, da se ohladi, nato pa si nadanemo rokavičke in jo olupimo ter sesekljamo na 0,5 cm velike kvadratke. Čebulo na drobno sesekljamo in jo zarumenimo v veliki ponvi na žlici olivnega olja. Dodamo sesekljano peso, sol in poper ter jo na rahlem ognju dušimo dobre pol ure, tako da se res zmehča. 

Medtem naredimo majonezo iz rumenjaka, ki ga močno premešamo, dodamo ščep soli in po kapljicah začnemo prilivati olivno olje, potem pa v tankem curku do konca. Ves čas divje mešamo. 

Ko je rdeča pesa lepo prepojena in mehka, ji dodamo sesekljan peteršilj. Počakamo, da se malenkost ohladi, nato pa dodamo domačo majonezo in cca pol lončka Cremfine. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo vsaj 15 minut, da se okusi prepojijo.

Če ti je bil članek všeč in bi bili rada obveščena o vseh naslednjih objavah
se naroči na novičke.

Prijavi se na NutriDivine novičke

in bodi prva obveščena o aktualnem dogajanju

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali spodaj kliknete "Sprejmi", s tem soglašate.

Zapri